W jaki sposób chlorofil wpływa na Twoje zdrowie? Poznaj dziesięć najważniejszych zalet chlorofilu
Już w szkole uczyliśmy się, że rośliny są zielone dzięki chlorofilowi i że w cudowny sposób „żywią się” słońcem. Podobnie jak życiodajne światło słoneczne, chlorofil jest dla nas bardzo ważny, ale nasze obecne nawyki żywieniowe dostarczają nam znacznie mniej „zielonego koloru”, niż potrzebujemy.
Moglibyśmy wymienić korzystne działanie chlorofilu na kilku stronach, zamiast tego przedstawiamy 10 korzyści:
Chlorofil wspomaga odchudzanie
Chlorofil zmniejsza uczucie głodu. Według badania opublikowanego we wrześniu 2013 r. dwadzieścia kobiet z umiarkowaną nadwagą spożywało pokarm zawierający chlorofil dwa razy dziennie i raz dziennie pokarm bez chlorofilu przez tydzień. Naukowcy odnotowali, że po spożyciu pokarmu zawierającego chlorofil badane kobiety były mniej głodne, a ich poziom cukru we krwi był bardziej stabilny. Z doświadczenia wynika, że możliwe jest stosowanie chlorofilu w celu zmniejszenia uczucia głodu, a tym samym wspomagania odchudzania.
Płynny chlorofil działa jak wewnętrzny dezodorant
Czyści i usuwa zapach. Chlorofil jest doskonałym wewnętrznym „dezodorantem” niezależnie od tego, czy jest to zapach ciała, czy nietrzymanie moczu. Ta właściwość chlorofilu była badana w domu opieki u 62 pacjentów. Osoby zainteresowane stwierdziły złagodzenie objawów zaparć oraz zmniejszenie powstawania gazów w jelitach.
Regenerujące działanie chlorofilu i przyśpieszenie gojenia
Chlorofil przyspiesza gojenie i regenerację ran. Lecznicze działanie chlorofilu, które badano 100 lat temu na Uniwersytecie Butlera, zostało potwierdzone przez najnowsze badania.
Działanie oczyszczające i odtruwające chlorofilu
Płynny chlorofil jest silnym naturalnym środkiem odtruwającym. Oprócz detoksykacji jelit, chlorofil zapobiega wchłanianiu metali ciężkich, a jedno z badań wykazało, że ma to samo działanie w przypadku niektórych substancji rakotwórczych. Według badań, 95% spożytej ilości aflatoksyny – która jest znaną substancją rakotwórczą – zostało wyeliminowane z organizmu w ciągu jednego dnia po zażyciu chlorofilu.
Pieczone mięso, potrawy przygotowywane w dużej ilości oleju zawierają związki chemiczne (np. akrylamid), które mogą uszkadzać tkankę jelita grubego, tworząc w ten sposób przestrzeń do rozwoju raka. Badanie tkanki okrężnicy osób spożywających chlorofil w tym samym czasie nie wykazało uszkodzeń tkanek w porównaniu z tkankami osób, które nie spożywały chlorofilu.
Działanie antyoksydacyjne płynnego chlorofilu
Płynny chlorofil to super silny przeciwutleniacz! Chlorofil chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Przeciwgrzybicze działanie chlorofilu
Chlorofil jest w stanie zatrzymać wzrost grzybów Candida albicans. Ponieważ 60-70% populacji jest zakażonych, ten wpływ chlorofilu ma ogromne znaczenie.
Przeciwbakteryjne działanie chlorofilu
Chlorofil wykazuje również działanie antybakteryjne. Tradycyjna medycyna od dawna stosuje płynny chlorofil w chorobach zakaźnych, a doświadczenie pokazuje, że chlorofil usuwa obrzęki i zaczerwienienia towarzyszące stanom zapalnym.
Naturalne i łatwo przyswajalne źródło żelaza
Płynny chlorofil pomaga osobom cierpiącym na anemię. Chlorofil w płynie pozyskiwany z alg i lucerny jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza.
Czy picie chlorofilu poprawia trawienie?
Płynny chlorofil korzystnie wpływa na trawienie i dodaje energii organizmowi. Oprócz wielu pozytywnych efektów fizjologicznych, chlorofil działa również alkalizująco i bogato zaopatruje nasz organizm w witaminy naturalne i minerały przyswajalne.
Jakie jeszcze właściwości ma chlorofil?
Czy wiedziałeś, że chlorofil jest również nazywany zieloną krwią lub krwią roślinną? To dlatego, że jego struktura molekularna jest bardzo podobna do struktury hemoglobiny będącej barwnikiem krwi. Jednak ważną różnicą jest to, że podczas gdy hemoglobina zawiera jony żelaza Fe (II), chlorofil zawiera magnez Mg (II).
Chlorofil, który nadaje roślinom zielony kolor, jest niezwykle skuteczną substancją alkaliczną, za pomocą której można utrzymać lub przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ponadto jest również doskonałym środkiem detoksykującym, a także ma łagodne działanie moczopędne, dlatego jest nieodzownym elementem terapii oczyszczającej.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Zdrowie