wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Blog » Lecytyna – właściwości i działanie
Promocje
1234
Hity sklepowe
AC-Zymes 100 kapsułek

AC-Zymes 100 kapsułek

86,00 zł / szt.

Produkt AC Zymes to probiotyk Calivita, który uzupełnia dietę w żywe kultury bakterii Lactobacillus acidopillus.

1 kapsułka dostarcza aż 2 miliardy tych użytecznych bakterii probiotycznych.

Liver Aid 100 kapsułek

Liver Aid 100 kapsułek

184,00 zł / szt.
Preparat Liver Aid uzupełnia dietę m.in. w cholinę, ekstrakt z naion ostropestu plamistego (standaryzowany 80% sylimaryny, standaryzowany 30% sylibiny), który korzystnie wpływa na funkcje wątroby, wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu.
Kontakt

Lecytyna – właściwości i działanie

Data dodania: 21-07-2022


 

Lecytyna to jeden z popularnych suplementów diety. Niestety wiele osób myśli, że powinny ją przyjmować wyłącznie osoby starsze. Czym tak naprawdę jest lecytyna i jakie ma właściwości? Kiedy warto ją przyjmować?

Lecytyna sojowa – co to?

Lecytyna to mieszanina różnych związków, przede wszystkim fosfolipidów. Związki tłuszczowe wchodzące w skład lecytyny w połączeniu ze sobą dają bardzo skuteczne efekty i wzmacniają swoje działanie. Znaczną część lecytyny stanowią kwasy tłuszczowe, przyłączone do rdzenia. Z kolei za funkcje zdrowotne odpowiada głównie grupa fosforowa, glicerol i przyłączony do nich związek, np. inozytol, cholina albo seryna. Oprócz fosfolipidów w lecytynie znajduje się również woda, glikolipidy, trójglicerydy oraz węglowodany.
lecytyna sojowa

Lecytyna po raz pierwszy została wyizolowana z żółtka kurzego w 1846 r. Dokonał tego Nicolas Gobley. Sama nazwa tej mieszaniny wywodzi się z greckiego słowa „lekithos” (żółtko). Obecnie najpopularniejsza jest lecytyna z soi, toteż bardzo często na mieszaninę tę mówi się lecytyna sojowa.

Lecytyna – gdzie można ją znaleźć?

Zastanawiasz się, w czym dokładnie znajduje się lecytyna? Niestety nie występuje ona w zbyt dużych ilościach w produktach żywnościowych. Przede wszystkim można znaleźć ją w soi, jajkach, wątrobie, fasoli, oleju rzepakowym, rybach, ziarnach słonecznika, drożdżach, nabiale, oliwkach, zielonych warzywach, czy też awokado. Warto wiedzieć, że drobne jej ilości zawiera nawet pieczywo, czekolada i inna przetworzona żywność. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest jednak sięganie po jajka, orzechy, awokado itp. i uzupełnianie zróżnicowanej diety gotowymi suplementami z lecytyną.

Lecytyna – właściwości

Chcesz wiedzieć, jakie lecytyna ma szczególne właściwości? Otóż przede wszystkim wchodzi ona w skład błon komórkowych i stanowi budulec każdej komórki znajdującej się w ciele. Co więcej, lecytyna buduje także otoczkę mielinową komórek układu nerwowego oraz tkanki mózgowe. Warto również wiedzieć, że lecytyna przyczynia się do poprawy wchłaniania witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach.

Lecytyna jest polecana między innymi dlatego, iż pobudza układ nerwowy do działania, poprawia jego sprawność, a także znacznie wspomaga procesy pamięciowe i koncentrację. Oprócz tego uczestniczy w procesach związanych z przemianą materii. Lecytyna działa jak bariera ścian żołądkowych oraz wątroby, toteż jest szczególnie ważna dla układu pokarmowego.

Na co działa lecytyna?

Nie wiesz, na co działa lecytyna? Otóż bierze ona udział w gospodarce cholesterolem, toteż ma duże znaczenie dla układu krwionośnego i stanu całego organizmu. Dzięki niej można poprawić sprawność krążenia krwi. Przyczynia się to do poprawienia wydolności oraz regeneracji. Mieszanina ta znacznie opóźnia procesy starzenia. Ze względu na zwiększanie zdolności zapamiętywania jest polecana nie tylko osobom starszym, ale także tym, którzy przygotowują się do egzaminów lub pracują umysłowo.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę również z tego, że lecytyna poprawia stan osób cierpiących na zaburzenia maniakalno-depresyjne. Znacznie zmniejsza częstotliwość pojawiania się urojeń i halucynacji. Udowodniono, że lecytyna osłabia objawy manii, zaburzenia psychoruchowe i zaburzenia nastroju.

Lecytyna bardzo korzystnie działa na układ krążenia, przede wszystkim dlatego, że uczestniczy w metabolizmie cholesterolu i tłuszczów. Mieszanina wiąże cholesterol, usprawnia jego transport oraz znacznie przyspiesza jego wydalanie z organizmu. Poza tym przyczynia się ona do rozbijania cholesterolu i tłuszczów z pożywienia na mniejsze cząstki. Dzięki temu maleje ryzyko tworzenia się niebezpiecznych złogów miażdżycowych, czy też zakrzepów naczyń wieńcowych.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog

Zestawy produktów w promocyjnych cenach

Odznaki i Certyfikaty

Odznaka Dobrych Cen certyfikat zaufany sprzedawca
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Prywatności
Nie pokazuj więcej tego komunikatu